Párizsi hagymaleves
Hozzávalók (8 személyre):
1,5 kg hagyma,
10 dkg vaj,
2 evőkanál liszt,
2 dl száraz fehérbor,
6 dl marha- vagy csirkehúsleves (2 leveskockából),
kevés só és őrölt fekete bors,
15 dkg reszelt ementáli sajt,
franciakenyérből (bagett) vágott 8 db 1 cm-es szelet és a megkenésükhöz szükséges vaj
|
Elkészítés: A hagymát megtisztítjuk, szeletekre vágjuk, lassú tűzön a vajban kevergetve aranysárgára fonnyasztjuk. Hozzákeverjük és egy percig pirítjuk a lisztet. Hozzáadjuk a bort, a húslevest, a fűszereket, s huszonöt-harminc percig főzzük, míg a hagymaszeletek megpuhulnak. Tetszés szerint sóval, borssal ízesítjük. A kenyérszeleteket kenyérpirítóban aranysárgára pirítjuk, mindkét felükön megvajazzuk. A sajt felével megszórjuk a kenyérszeleteket, a megmaradt sajtot beszórjuk az előkészített leveses csészékbe, ráöntjük a levest, tetejére tesszük a pirított kenyeret, s a csészéket berakjuk a sütőbe, hogy a sajt ráolvadjon a kenyérre és a levesre, s szinte lezárja a csészéket. Forrón tálaljuk. |
|